Добрий вечір!
середа, 08 травня 2024 р.

Люди

14 червня

МЕДІАГРАМОТНІСТЬ - ВИМОГА ЧАСУ

Тренінг медіаграмотності для дітей шкільного віку є адаптованим варіантом загальних основ медіаграмотності. Тренінг розрахований на три заняття, кожне тривалістю до години. Вік дітей різний – 5–11 класи. Тому залежно від віку групи коригували матеріал, наводили різні наочні приклади.

Перевагою цього тренінгу було те, що традиційно основну увагу медіаграмотності забирають медійні новини політичного характеру. Тобто те, що мало перебувати у спектрі уваги дітей. Тому на тренінгу багато уваги відводили медійній грамотності під час користування популярними соціальними мережами, як-от «TikTok», «Інстаграм» тощо, в яких трапляється багато такого контенту, який може прямо чи непрямо нашкодити дитині.
Основну увагу на тренінгу відводили практичним механізмам, які дають змогу виявляти неправдиву інформацію, фейки. Як працювати з фото, відео, текстами. Як, щоб не витрачати час, лише за деякими ознаками кваліфікувати медіаматеріал як такий, що може бути підозрілим. 

Тренінг медіаграмотності є непростим матеріалом для дітей, зокрема молодшого віку. Адже сфера їхніх інтересів лише опосередковано лежить у площині медіановин. Але поза тим зацікавили дітей матеріали, які мали б їм допомагати фільтрувати інформацію, яка з’являється у популярних серед молоді соціальних мережах – як «TikTok», «Інстаграм».

Також варто зауважити, що більшість дітей на тренінгу – це діти ВПО. І було дуже помітно, що стреси, які вони пережили, пов’язані з війною, втечею із власних домівок, каталізували у них швидше дорослішання в їхньому світогляді. Вони більше цікавляться політичною та військовою ситуацією. Хлопчаки мають тверді плани: коли виростуть – стануть військовими тощо.
Дещо здивувало те, що діти мало володіють і цікавляться новітніми технологіями нейронних мереж, штучним інтелектом. Адже це близьке майбутнє і в ньому також присутня медіаграмотність.

Загалом враження від дітей, які були присутніми на тренінгу, найпозитивніші. Діти, зокрема ВПО, дуже розвинуті, з цікавістю сприймали матеріал. Були готові до обговорення найскладніших питань із теми. 
Звісно, тренінг показав, що матеріал потрібно адаптовувати до вікової категорії. А також що інтерактивне обговорення теми більше зацікавлює дітей, аніж простий монолог тренера. 

Висновок після проведення тренінгу свідчить про те, що такі заняття з дітьми треба обов’язково проводити. Оскільки в наш насичений інформаційний час, за наявності в кожної дитини смартфона та інших засобів зв’язку є велика потреба в донесенні до них основ медіаграмотності та механізмів розпізнавання неправдивої та шкідливої інформації.

 

Автор: Богдан Кривень

Новини

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Афіша
ТЕАТР ЛЕСЯ КУРБАСА
Афіша
ТЕАТР МАРІЇ ЗАНЬКОВЕЦЬКОЇ
Афіша
НАЦІОНАЛЬНА ОПЕРА
Афіша
МУЗЕЙ СКЛА
Афіша
АПТЕКА-МУЗЕЙ
Афіша
ЛЬВІВСЬКИЙ МУЗЕЙ ІСТОРІЇ РЕЛІГІЇ