На добраніч!
четвер, 09 травня 2024 р.

Люди

14 червня

ОСНОВИ ДИТЯЧОЇ ЖУРНАЛІСТИКИ

Особливостями інтенсивного тренінгу «Основи дитячої журналістики» є авторська методика, що ґрунтується на використанні сучасних знань із основ журналістики та різних методів роботи з дітьми. Вербальний метод передбачає мінілекцію, презентацію, метод метафори, групову дискусію, мозковий штурм, обговорення, запитання-відповіді. 


Під час інтенсиву теоретичні знання подають не окремо, а в поєднанні із практичними завданнями, що передбачають творчу активність, напрацювання навичок з основ дитячої журналістики (написання заміток; визначення на вирізках-матеріалах ЗМІ, до яких жанрів вони належать – замітки чи інтерв'ю; особливості створення шкільної газети як майданчика для творчості) та технічних навичок (методика створення текстів на планшетах).

Задля ефективної роботи під час тренінгу поєднано різні форми діяльності – групову, парами, індивідуальну. Принцип індивідуального підходу використано під час вибору тем для написання заміток, а також до дітей, які швидше від інших виконували практичні завдання з написання текстів і мали час, щоб отримати додаткові знання і вправи. 

Експрес-опитування «до» і «після» проведення тренінгу дали змогу з’ясувати початковий рівень знань та уявлень учасників і порівняти їх з результатами вихідного опитування, оцінити прогрес цих показників за час тренінгів.
Перевагами тренінгу є: ознайомлення дітей із професією журналіста на основі інтерактивних методів та особистого досвіду; опанування базових знань і вмінь із основ журналістики, які можна використовувати в повсякденному житті; ознайомлення з різними посадами редакції та моделювання роботи редакції; адаптація дітей-переселенців у місцях тимчасового проживання через створення комунікативного простору для творчості, розвиток інтелектуальних здібностей.


Висновки

Важливо, щоб діти уважно слухали нову інформацію та активно вчилися створювати тексти й редагувати їх, розрізняти за базовими жанрами, дізналися правила роботи редакцій, обов’язки працівників редакцій, зміцнили внутрішню мотивацію до саморозвитку та вдосконалення, налагодити дружні стосунки між учасниками.

За час інтенсивних тренінгів досягнуто бажаних успіхів. У післятренінговій анкеті 80% дітей відповіли, що отримали знання, які сподівалися отримати, 18% отримали частково і 2% не отримали їх. 
На запитання «Що робить журналіст?» у дотренінгових анкетах 60% відповіли: «Подорожує і цікаво проводить час», а після тренінгу змінили думку: «Створює багато текстів і багато працює». 
На запитання «Чому вирішили взяти участь у тренінгу» 40% зазначили, що хотіли цікаво провести час, а також щоб навчитися швидко і правильно писати тексти (25), більше дізнатися про професію журналіста (15), оцінити свої вміння та порівняти свої знання зі знаннями однолітків (10), отримати приз (5), навчитися працювати у творчому колективі (5).

Аналіз відповідей свідчить про високу мотивацію застосування отриманих знань після тренінгів у повсякденному житті. Учасники планують використовувати знання про створення текстів при написанні творів, постів і коментарів у соцмережах, е-листуванні, пробуватимуть писати новини для шкільного видання. 

 

Автор: Лариса Кубська

Новини

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Афіша
ТЕАТР ЛЕСЯ КУРБАСА
Афіша
ТЕАТР МАРІЇ ЗАНЬКОВЕЦЬКОЇ
Афіша
НАЦІОНАЛЬНА ОПЕРА
Афіша
МУЗЕЙ СКЛА
Афіша
АПТЕКА-МУЗЕЙ
Афіша
ЛЬВІВСЬКИЙ МУЗЕЙ ІСТОРІЇ РЕЛІГІЇ