Добрий день!
п’ятниця, 03 травня 2024 р.

Люди

14 червня

ЯК ПРАВИЛЬНО ПИСАТИ ІСТОРІЇ?

Тренінг з написання історій відбувається в дружелюбній та невимушеній атмосфері, з максимальним залученням учасників. Теоретичну частину тренер подає поетапно. Учні навчаються не лише писати цікаві твори, оповідання, есе, а й помічати цікаві історії в будь-якій життєвій ситуації, у дрібничках, у спілкуванні з однолітками.

Основа тренінгів – творчі вправи на розвиток уяви, пошуку тем для історій, візуалізації персонажів. Одне із ключових завдань тренінгу – навчити фантазувати, вигадувати, експериментувати зі словами, сюжетами, персонажами; ознайомитися з основними правилами написання історій, структурою доброї історії.
У формі співпраці в групі, ігор, спілкування під час тренінгу з написання історій тренер вчить учнів шукати натхнення, мотивує до написання історій, дає знання та ділиться досвідом про те, як почати писати, які обирати теми, що робити з написаною історією. 

Про тренінги загалом та наших учнів

Ми, тренери, зустрічаємося з дітьми щосуботи. У кожного тренера щотижня нова група. Дітей багато. Й вони абсолютно різні. Несхожі. Приємно вражає, найбільше вражає(!!!), що вони відкриті, чесні та сміливі.
Так склалося, що всі учасники тренінгів без масок. І для мене це максимально позитивна характеристика – щирість!
Діти тягнуться до дорослих, котрі їх вислухають і почують. Зрозуміють. А якщо таких нема, то просто замикаються в собі. Відмовчуються. Тікають у віртуальну реальність, ховаються за екранами своїх телефонів.
Якщо діти відчувають, що до них теж приходять з відкритим серцем, коли говорять з ними без зверхності й повчань, то без вагань запитують про все, що їх цікавить. І залюбки розповідають про себе, про шкільне життя, про труднощі та радісні моменти.
А якщо їм не цікаво, то не вдають зацікавленості. І це чесно. У світі дорослих таке трапляється нечасто.
Особливість тренінгів у тому, що під час занять, виконання творчих вправ, письма ніхто й нічого не робить з позиції «бо так треба». Коли нема цього «бо так треба», з учнями стає дуже легко говорити. Змістовно.

Висновки за підсумками проведення тренінгів

Дуже важливо зацікавити учасників тренінгу на першому занятті. Не варто відразу починати з теоретичної частини, навантажувати складними термінами та поняттями. Діти чудово сприймають і реагують на діалог із тренером, люблять розповідати про себе, виконувати творчі вправи у парі, тобто з подругою чи другом. Легко комунікують на перервах.
Дуже цікаво спостерігати, як по-різному творять, фантазують, вигадують і виконують завдання діти в різних вікових категоріях. Більш продуктивні й зацікавлені школярі 8–10 класів. Учні 5–7 класів потребують більш спрощених тем і завдань, хоча й запам’ятовують теоретичну частину добре.
Діти чесні. Не залякані й не соромляться нарівні спілкуватися з тренером. Вміють чітко озвучувати свої побажання.
Є декілька дітей-учасників, котрі тримаються осторонь. Замість усного спілкування обирають письмо. Їм складно висловлюватися, але вони працюють на заняттях і виконують завдання. 

 

Автор: Тетяна НОВАЦЬКА-ТІТАРЕНКО

Новини

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Афіша
ТЕАТР ЛЕСЯ КУРБАСА
Афіша
ТЕАТР МАРІЇ ЗАНЬКОВЕЦЬКОЇ
Афіша
НАЦІОНАЛЬНА ОПЕРА
Афіша
МУЗЕЙ СКЛА
Афіша
АПТЕКА-МУЗЕЙ
Афіша
ЛЬВІВСЬКИЙ МУЗЕЙ ІСТОРІЇ РЕЛІГІЇ